Life at InterVenture

Recept za trostruku pobedu jednog tima iliti kako napraviti uspešan online hackathon

Posted by InterVenture on January 27, 2021

Za nama je četvrti InterVenture hackathon, koji je ove godine doživeo i svoje prvo online izdanje. Pored drugačije forme i neizvesnosti kako će sve izgledati, zabava je bila zagarantovana. Tema je bila Growing Closer/Breaking Social Barriers, a imali smo preko 50 učesnika i 8 sjajnih ideja i timova. U kontaktu smo bili preko Zoom-a, uz zajedničke pauze, kviz za buđenje, prezentovanja ideja i glasanje.

Međutim, jedna od stvari koju nismo očekivali je da isti tim osvoji nagradu u čak 3 kategorije! 

Da, ARRR tim je odneo nagradu za najbolju ideju, najmešovitiji tim i najbolji dress code

Neko bi rekao: ”Sumnjivo”. Razumljivo, zato smo uzeli da ispitamo “stvari”. 🙂

Pored pobedničkog ARRR tima, moramo da pomenemo i ostale timove čije su nas ideje oduševile, ali i ozbiljno nasmejale. Twinter ekipa, koja je odnela nagradu za najkreativniju ideju, napravila je aplikaciju koja povezuje ljude iz firme na osnovu interesovanja preko video poziva. Od ideja smo imali i e-commerce rešenje, Slack dodatak za najavu dolaska u kancelariju, online asocijacije sa integrisanim video pozivom, igra u kojoj je ilustrovano kako izgleda jedan dan programera uz sve prateće smetnje, video čet sobe sa različitim temama, cloud robotiku gde je deci omogućeno da programiraju kretanje robota na daljinu.

A šta je to pravio pobednički ARRR tim i kako im je pošlo za rukom da se tako dobro plasiraju?

Nezvanični kapiten ovog tima, Nikola Ravić, prozvan još i Jack Sparrow ovog broda, je postepeno okupio ekipu koju su činili: Nataša Jevtović, Marina Nikolić, Mirjana Jerić, Petar Ilić, Darko Tasevski i Pavle Eftimovski, svi iz različitih InterVenture timova.

Na pitanje šta ih je podstaklo da se prijave za ovaj online hackathon (ako znamo koliko nam je svima preko glave online sadržaja) bilo im je da ispitaju kako izgleda online verzija formata koji im je već poznat, druženje sa kolegama (pa makar i online), testiranje svojih mogućnosti i rada sa potpuno novim ljudima (za one koji su nam se nedavno pridružili). “Nakon godinu dana remote rada sam već navikla da kada vidim ljude na Zoom-u, imam osećaj kao da su oko mene, tako da nisam ni videla neku manu u tome što je hakaton online” kaže Nataša.

Šta je IVAR?

IVAR je pobednička ideja i skraćenica za InterVenture Augmented Reality – Interaktivni vodič kroz kancelariju za novozaposlene. “AR, od čega je nastalo i ime tima, je Augmented Reality, gde se prepliću digitalni sadržaj generisan kroz kod, i fizička realnost”, priča nam Marina. Petar dodaje da aplikacija omogućava da na jednostavan i zabavan način upoznamo nove kolege i koleginice, pre nego ih sretnemo uživo i to je samo jedna od primena aplikacije. Dodatnu upotrebu nam objašnjava Darko: “mogla bi da posluži kao medijum za informacije o konferencijskim salama, InterVenture kancelarijama itd.”

Kako se spremao IVAR?

Od alata i tehnologija je korišćena ViroReact platfoma za razvoj AR/VR aplikacija uz ReactNative. Od alata, Github, VS Code i Webstorm i mobilni telefoni za testiranje, dok su Adobe Photoshop i Illustrator bili za grafičke asete. 

Na pitanje članovima tima da li vide da aplikacija nastavlja svoj život i nakon hackathona jednoglasan odgovor svih 7 članova tima je bio DA! “Ideja je bila da to preraste u interaktivni vodič za novozaposlene u InterVenture-u”, kaže Nataša.

Pitali smo ih i šta je bilo najizazovnije u celom procesu. Osmišljavanje same ideje, vremensko ograničenje, priprema za dobar demo, uklapanje tima i upoznavanje sa novim kolegama na samom projektu su samo neki od izazova. Darku je to bio i rad sa Viro React platformom. “Neki od nas znaju React Native, ali mislim da je većini ovo bio prvi susret sa VR/AR tehnologijom. Retko kada razmišljam o korisničkom interfejsu u tri dimenzije, tako je bilo potrebno malo navikavanja. Takođe je bilo problematično naći slike koje zadovoljavaju kriterijume za image recognition tool, a najveći problem smo imali oko slike Marka Đurića :D” (prim. prev. direktor InterVenture-a)

Koliko vremena vam je bilo potrebno da ubedite koleginicu Draganu (koja se bavila logistikom) da vam da Markovu sliku?

Dogovor je išao putem Slack-a, “a jedna od zanimljivosti vezana za tu “funkcionalnost” je da nam prepoznavanje objekata na svim Markovim slikama (probali smo jedno 5) nije radilo maltene do prezentacije. U jednom trenutku smo počeli da sumnjamo da nas neko sabotira i da postoji neka vrsta cenzure i zavere, ali onda smo naravno otkrili da je greška u našem kodu”, priča nam Pavle.

Faktor X ili šta je bilo presudno za trostruku pobedu

Na pitanje ko je šta slušao i koja pesma im je obeležila ovaj hackathon ispostavilo se da je u pitanju “Olovna ruka”, guilty pleasure pesma jedne osobe iz tima, koja je očigledno postala kolektivna. I deo prezentacije. Dobro, slušali su i muziku iz Pirata sa Kariba (u skladu sa kostimima, jel), bilo je tu i nekog pop-roka, Queena, budući da se slušalo sa različtih lokacija. Ko zna, možda su baš ove lake note bile zaslužne za pobedu i taj spa vikend u Fruškim termama. 

Što se tiče tajne uspeha, X faktor su videli u različitim stvarima: mešovitost i raznolikost tima, odlična organizacija i to što su podele zaduženja bile savršene, dobro poznavanje tehnologija, dobra i održiva ideja za aplikaciju, timski duh, pozitivna energija. Self-managed, cross-functional, focused team – što bismo rekli na engleskom. “Naravno i svrha aplikacije koja je neka vrsta modernog leksikona-spomenara (starije generacije znaju o čemu pričamo)”, dodaje Petar.


Na kraju, naravno, idu i širogrude pohvale svima koji su bili uključeni u organizaciju (što jako cenimo, jer smo se baš potrudili) i ovim putem zahvaljujemo. A ako i vas zanima kako da napravite online hackathon ili se pridružite ovom pobedničkom timu, pogledajte šta imamo u ponudi za vas.

READ ALSO

© 2024
INTERVENTURE SOURCING AG